Naturvårdsverket - Dioxinhalter i Östersjön

Under åren 2009-2012 har Naturvårdsverket finansierat BalticPOPs forskning kring dioxinproblemen i Östersjön och hur dessa ska hanteras. Syftet med forskningen var att undersöka geografiska- och tidstrender av ihållande organiska miljöföreningar i fiskar och växter i Östersjön samt att spåra källorna till dioxiner i Östersjöluft.
 
Forskningsresultaten som tagits fram inom projektet av BalticPOP visar på att orsakerna till dioxinhalterna i Östersjön är miljögifter i atmosfären. Samma upptäckt har gjorts i en tidigare studie av Naturvårdsverket, detta var en bekräftelse på problemet. 
 
Under de senaste decennierna har dioxinutsläppen minskat då nya regler angående utsläpp har stiftats. Något som visat lägre värden av dioxiner i Östersjön. Det har främst varit strömmingar som blivit undersökta om dioxinhalter i föda. Trots de nya reglerna har halten dioxin i stömmingar inte förändrats något större. Ekologiska förändringar, som lägre fetthalt eller långsammare tillväxthastighet, i fiskarna är vad som ligger bakom de nästintill oförändrade halterna dioxiner i stömmningar.   
 
Om Östersjöns kustregioner blir sanerade för dioxinföroreningarna skulle det troligen ge positiva effekter, det skulle betyda lägre halter av dioxiner i de arter som lever i förorenade områden. Att sanera kutregioner skulle dock inte vara till större hjälp när det kommer till dioxinhalter i föda, t.ex. stömming. Då dessa arter inte vanligtvis tillbringar tid i kustområden, bara enstaka gånger per år, utan håller sig mer i utsjö-områden. 
 
BalticPOP menar på att ett samarbete mellan andra länder är nödvändigt för att minska dioxinhalterna. Då majoriteten av dioxinerna idag kommer från atmosfären är det svårt att definiera varifrån dioxinernas ursprung är, alltså om det är Nordens utsläpp i Östersjön eller andra länder i Europa, världen. För att minska dioxinhalterna i Östersjön är ett samarbete något att tänka på. 
 
 
Källa: http://www.naturvardsverket.se/Nerladdningssida/?fileType=pdf&pid=8229&downloadUrl=/Documents/publikationer6400/978-91-620-8651-0.pdf
Lisa
Lisa | |
Upp