Vad är det egentligen för miljögifter?
Enligt sveriges geologiska undersökning är de främsta miljögifter i Östersjön Kvicksilver, PCB och DDT, som ligger lagrade i sedimentet på havsbotten. Miljögifterna har många konsekvenser men bland annat hittas stora mängder dioxin i fisk och skaldjur och havsarterna har idag svårigheter i att fortplanta sig. Så vad är egentligen dessa gifter och hur framställs dem? Jag hade tänkt att kortfattat summera dessa tre miljögifter och reda ut vad de egentligen har för skada.
- PCB är ett samlingsnamn för ungefär 200 olika ämnen som är både giftiga och svårnedbrytbara, dessa kallas för polyklorerade bifenyler. Dessa gifter bildas genom klorering av bifenyl och har under många decennium använts i allt från isolatorvätskor i transformatorer och kondensatorer, som mjukgörare i plaster till tillsatsmedel i hydrauloljor, smörjoljor, färg, fogmassor och självkopierande papper. PCB är idag förbjudet att användas i Sverige, men som sagt förekommer det ändå och utgör nu ett stort hot mot miljön bland annat då i Östersjön. Genom att detta ständigt förekommer drabbas, som många vet, djurlivet i havet hårt, men de många inte vet är att vi människor påverkas mer än vad vi tror genom näringskedjan. Bland annat har det visat många hälsoeffekter som drabbar våra nervceller och i vissa fall också i vårt immunförsvar. Dessa gifter kan således få långsiktiga konsekvenser och i värsta fall cancer.
- DDT, Diklordifenyltrikloretan, är ett insektsgift som främst bekämpar områden med höga risker för malaria och tyfus. Giftet har visats finnas kvar 15 år i jord, 350 dagar i ytvatten och 31 år i grundvatten och är i Sverige förbjudet att använda sedan 1970talet. DDT som miljögift är klassat som en långlivad organisk förorening vilket orsakar stora störningar i fortplantningen då giftet sprider sig inom näringskedjan.
- Kvicksilver hör till en gruppav mycket farliga metaller och har lättare att förgasas vilket gör den mer rörllig i miljön än andra metaller. Utsläppen av kvicksilver transporteras långa sträckor under lång tid och hamnar därför til exempel från fabriker i norr till sjöar i söder. De vanligaste utsläppskällorna är småskalig guldutvinning, förbränning av kol, smältverk, krematorier och avfallsförbränning. Kvicksilver sprids också genom soptippar, industrier och avloppslam. Det finns också en sannolikhet att kvicksilvret omvandlas till något som kallas metylkvicksilver vilket är mycket giftigt när det ackumuleras av organismer.
källor: http://www.sanerapcb.nu/ http://www.ne.se/ http://www.sgu.se/ http://www.havet.nu http://www.lanstyrelsen.se http://www.naturvardsverket.se
/Ellen