HELCOM

HELCOM (The Helinski Comission) är en regional miljökonventionvid frågor som rör Östersjön (+ Kattegatt). HELCOM samarbetar med alla som berör Östersjön, dvs. Danmark, Estland, Finland, Lettland, Litauen, Polen, Sverige, Tyskland, Ryska federationen och sist men inte minst EU. Dessa länders samarbete samordnas av Helingforskommisionen. HELCOM innehåller representanter från varje part av konventionen, och arbetet sker via mindre grupper som behandlar ett ämne var försig. Ett sekretariat i Finlands huvudstad Helsingfors samordnar arbetet. (1)
 
De har minskning av miljögifter som ett av sina stora mål fyra mål. I deras senaste rapport beskriver de sina tankar och målsättningar kring hur minsking av miljögifterna ska gå till. De har formulerat ett mål som "en Östersjö med liv som inte störs av miljögifter". Utöver detta har de formulerat ekologiska målsättningar som att "koncentrationen av miljögifter ska vara nära naturliga nivåer" och "all fisk ska vara säker att äta" och "hälsosamt vilt liv och radioaktivitet på samma nivå som innan Chernobyl". (1)
 
Havet.nu beskriver HELCOM som "Helsingforskonventionen är en regional miljökonvention för Östersjöområdet, inklusive Kattegatt. Konventionen gäller för hela avrinningsområdet, och behandlar frågor om övergödning, spridning av miljöfarliga ämnen och föroreningar men även skydd och bevarande av den biologiska mångfalden i havet.

Konventionen och arbetet med att skydda Östersjön samordnas av Helsingforskommissionen (Baltic Marine Environment Protection Commission - Helsinki Commission, HELCOM). Kommissionen består av representanter för konventionens parter, och arbetet, sköts av ett fristående sekretariat i Helsingfors och ett stort antal expertgrupper, med bland annat representanter från forskarsamhället i de olika länderna.

HELCOM beskriver sig själva och deras mål och värderingar genom 5 olika punkter: 1. De är en miljöpolicy för alla inkluderade länder att följa, 2. En brännpunkt inom miljöåtgärderna som stödjer de gemensamma initiativ och miljöåtaganden som är påskrivna av inkluderade länder 3. ett huvudorgan om de specifika behoven som stödjer just östersjön 4. Finns still för att säkerställa att HELCOM åtgärder följs, 5. Ett samordnande organ som fastställer och ingriper vid möjliga allvarliga insidenter på Östersjön. 

HELCOM har också valt att sammarbeta med partners, organisationer och institutioner, t. ex:

BONUS: BONUS är en gemensam Östersjö forsknings- och utvecklingsprogram producera kunskap för att stödja utvecklingen och genomförandet av regler , riktlinjer och förvaltningspraxis specifikt anpassade för Östersjöregionen. BONUS finansieras tillsammans av de 8 EU länder som omringar östersjön.

EU Marine Detective:  ramdirektiv Marine (MSFD, 2008/56 / EG) fastställs en ram inom vilken medlemsstaterna skall vidta de åtgärder som är nödvändiga för att uppnå eller upprätthålla en god miljöstatus i den marina miljön genom att år 2020 senast

EU Strategy for the baltic sea: Det syftar till att stärka samarbetet inom Östersjöregionen för att möta flera utmaningar genom att arbeta tillsammans samt att främja en mer balanserad utveckling i området.

ICES: The international Counsil for the Exploration of the sea, är en mellanstatlig organisation för ökad hållbarhet på haven. ICES är ett nätverk av mer än 4000 forskare från nästan 300 institut, med 160 forskare som deltar i aktiviteter årligen .Huvudsyftet med ICES är att öka den vetenskapliga kunskapen om den marina miljön och dess resurser. ICES Vetenskap och råd anser hur mänsklig verksamhet påverkar de marina ekosystemen och hur ekosystem påverkar mänskliga aktiviteter .
 
OSPAR: Är femton regeringar (länder) i västra kuster och avrinningsområden i Europa och jobbaar tillsammans med EU för att samarbeta för att skydda den marina miljön i Nordostatlanten. Det omfattar från början landbaserade källor och offshoreindustrin av Pariskonventionen av 1974. Dessa två konventioner förenades därefter och uppdateras genom 1992 års OSPAR-konvention. Den nya bilagan om den biologiska mångfalden och ekosystemen antogs 1998 för att täcka icke - förorenande mänsklig verksamhet som kan inverka negativt på havet .
De femton regeringarna är Belgien, Danmark , Finland , Frankrike , Tyskland , Island , Irland , Luxemburg , Nederländerna , Norge , Portugal , Spanien , Sverige , Schweiz och Storbritannien .
 
UNEP, United Nations Environment Programme: Skapade bland annat det så kallade Regional Seas Programme i Stockholm 1974. Det syftar till störst del om att att ta itu med den accelererande nedbrytningen av världens oceaner och kustområden genom en hållbar förvaltning och användning av havs- och kustmiljön. I detta fall då Österjsön. 

Källor: 

1. Havochvatten
2. HELCOM:s rapport 2010

3. Helcom.fi

/Ellen och Erika

Ellen, Erika | |
Upp