”Ny våg av gifter på väg att knäcka Östersjön”

”Vi behöver en nationell samling för Östersjön. Vi måste radikalt minska på utsläppen av fosfor och kväve, stoppa miljögifter och samtidigt stoppa utkastet av fisk. Problemen är så omfattande och komplexa att politiker, företag och medborgare måste lösa dem tillsammans”, skriver Mattias Klum i SVD i maj 2013.

Mattias Klum släppte 2013 en film för SVT som handlade om just miljögifter i Östersjön. Det är inte bara fiske och industriutsläpp som måste minska utan även båtutsläpp måste minska. I artikeln i SVD skriver Klum hur vi i länder kring Östersjön måste börja ta vårt ansvar då dessa länder är några av världens rikaste som även ofta utmålas som förebilder inom miljöområdet. Under Klums arbete med filmen för SVT slogs han av takten hur vi egentligen har alla förutsättningar som finns för att rädda Östersjön och hjälpa till för ett renare hav till kommande generationer.

Både i sina egna och i tidigare undersökningar har Mattias Klum sett hur både havsörnen och gråsälen varit på väg att utrota på grund av miljögifter som DDT, PCB och andra dioxiner i Östersjön. Men tack vare de förbud som satt mot dessa miljögifter har djurlivet sakta men säkert kunna åter repa sig de senaste åren. Dock har utvecklingen nu börjat gå åt fel håll igen. Nu har en ny våg av miljögifter spridit sig i Östersjön, så som perflourerade eller andra hormonstörande ämnen. I sin film för SVT visar Klum många exempel på djurarter som mår allt sämre. Havsfåglar är nästan helt utrotade på vissa platser, sälarna har dåligt med mat och havsörnen är hotad igen.

”Samtidigt förtränger vi lätt att dagens innanhav kantas av ett intensivt jord- och skogsbruk och inte minst en snabbt växande djurfarmsindustri. Allt för att tillfredsställa våra egna behov. Resultatet blir övergödning, som leder till bottendöd. Idag är en tredjedel av Östersjöns botten död”, skriver Mattias Klum lite längre ned. Som han skriver tar länderna kring Östersjön sina egna behov före miljöns och påverkas inte av de som inte stör dem. Klum säger själv att bilden han målar upp av hur vi borde sköta miljöproblemen i Östersjön kan låta hopplös, men han menar på att vi fortfarande har stora möjligheter att vända utvecklingen. Kunskapen om vad som bör göras menar han redan finns i många länder. Där bland Sverige som är ett ingenjörsland och världsledande på att utveckla industrier.

Ett av Mattias Klums syften med både filmen och artikeln han skrivit är att få politiker att öppna ögonen för de verkliga problemen som faktiskt finns kring miljöfrågorna i Östersjön. Han menar på att politiker måste bli tydligare och våga ta mer vettiga beslut kring hur Östersjön i framtiden ska klara sig. Något som poängteras tydligt är att kostnaderna för ett dött hav i längden blir betydligt högre än kostnaderna för att rädda Östersjön till kommande generationer. Som slutord på artikeln skriver Klum; ” Min vision är enkel – ett hav som mår bra och som gör att vi mår bra”, enligt mig väldigt kloka ord.

Källa:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ny-vag-av-gifter-pa-vag-att-knacka-ostersjon_8189858.svd

Lisa

Lisa | |
#1 - - Linnea Winsnes Sunnemark:

Intressant inlägg Lisa! Men jag undrar, vad är det som gör att utvecklingen sakta går mot fel håll igen? Bryts förbuden mot miljögifterna?

#2 - - Lovisa Bringman:

Bra inlägg Lisa! Jag undrar lite hur miljögiftutsläpp såg ut historisk i östersjön jämfört med idag, min egna tanke är att det kanske började i samband med industriella revolutionen eller har jag helt fel?

Upp