Miljögifternas påverkan i Östersjön

Hur påverkar miljögifterna Östersjön? Som vi i första inlägget kan se på reklamfilmen gjord av WWF, så har man genom åren i princip dumpat alla överdrivna slamprodukter etc. rakt ner i Östersjön, utan att ens tänka att det i sin tur skulle kunna komma att resultera i de katastroferna som vi står inför idag. Jag tänkte i detta inlägg berätta för er vad som faktiskt sker i Östersjön, nu när miljögifterna är många och farliga. 
 
Synen på Österjsön och våra övriga hav och hur viktigt det är att hålla dem rena, har inte alltid sett ut som den gör idag. Tidigare har hav setts som en "oändlig resurs", där det som dumpas inuti ska försvinna för gott. På senare tid har forskning och undersökningar visat att miljögifterna drabbar växt- och djurlivet, och nu till och med oss människor. BalticSea2020 berättar att de djur som befinner sig högst upp i näringkedjan är de som drabbas allra hårdast. BalticSea2020 skriver att "Det inte var förrän vid slutet av 60-talet som vi började förstå att giftiga kemikalier och metaller som vi dumpat i naturen åsamkade djur och växter skada, och att detta även påverkade oss människor genom den maten vi åt." Vi människor skadas alltså också utav detta, eftersom vi äter de djur som påverkas negativt av miljögifterna. De skriver vidare att "Idag är vi mer medvetna om kemikaliernas och metallernas inverkan och ser det som ett hot mot vår hälsa samt ett långvarigt problem för djur och natur." (1)
 
Djuren som lever i Östersjön kan drabbas av förändringar, främst sjukliga, så som t.ex. hormonstörningar och skelettskador på djur. De djur som i sin tur drabbas allra värst utav dessa miljögifter är sälar, sjöfåglar och rovfåglar.(2) Miljögifterna lagras i djurens fet vävnader, och man har mätt högst halter i de tidigare nämda djuren och i människor. I Europa örbjöds det 2011 att försäljning av fisk fångad i Östersjön skulle få ske. Däremot har Finland och Sverige fått ett undantagsuppehåll, att försäljning ska få ske på den nationella marknaden. Detta är troligtvis anledningen till att den högsta halten av miljögifterna dioxin och PCB (som Ellen skrivit om) finns uppmätt hos vuxna i Sverige som ätit Östersjöfisk. (3)
 
Det tar lång tid för Östersjön att byta vatten, och i kombination med dess låga temperatur så bidrar detta till att koncentrationen av gifter är högre här än i andra hav. T.ex. tar det kanske hundratals år för havets botten att bryta ner dioxin. Om samma mängd dioxin skulle brytas ned i atmosfären, skulle detta endast ta några dagar.  Det råder syrebrist i bottensedimentet, vilket gör att gifterna kan lagras där många år efter att utsläppen har stoppats. Vad som kan ses som positivt i situationen är att syrebristen i sin tur gör att djur inte kan komma åt gifterna eftersom dessa är lagrade inuti sedimenten. Man säger att det är "en generation innan giftet försvinner", då det tar väldigt lång tid för dem att försvinna (om de ens gör det). (4) Om vi lyckas minska utsläppen betyder det alltså att Östersjön skulle ges en chans att hinna ikapp med nedbrytningen av miljöfisterna så att växt- och djurlivet skulle kunna blomma igen. Det krävs alltså bara en liten anstängning, för en sån enorm skillnad. 
 
/Erika.
 
Källista: 
1, 3 & 4: BalticSea2020
2. NE.se
Erika | | 2 kommentarer |
Upp